Predikce fotbalových zápasů Premier League - Nguyen, Kevin; Chudán, David; Máša, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Cílem bakalářská práce spočívá ve zjištění, zda je možné predikovat konečné výsledky fotbalových zápasu v anglické lize Premier League. Toto ověření se konkrétně provádělo tvorbou modelů zvolených metod a následnou analýzou výsledků získaných z vybraných výkonnostních metrik. Data byla získana z bezplatného webového portálu pro fotbalové sázení Football-Data.co.uk a pro predikci bylo využito 4180 odehraných fotbalových zápasů z posledních 10 zakončených sezón (2014-2025). V této práci se použily metody Logistické regrese, Support Vector Machines (SVM), eXtreme Gradient Boosting (XGBoost) a Naivní Bayes. Samotné aplikaci modelů předcházela kontrola kvality dat a explorační datová analýza (EDA), jejímž úkolem bylo získat základní charakteristiky o datasetu. Na základě výkonnostních metrik dosáhly vytvořené modely podobných výsledků. Společným znakem všech modelů byla nízká úspěšnost při predikci správných remíz, což indikuje, že problém nespočíval ve zvolených metodách, ale v nedostatečné schopnosti charakteristik predikovat remízu. Práce proto doporučuje pro budoucí výzkum implementovat pokročilejší metriky, které by přispěly ke zlepšení výkonnosti modelů.
Vedoucí práce: David Chudán
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses