Dopady ESIF na Karlovarský kraj - Osvaldová, Soňa; Antal, Jarolím, 1986-; Bič, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Cílem diplomové práce je zjistit, jak Evropské strukturální a investiční fondy (ESIF) ovlivnily rozvoj Karlovarského kraje v období 2014–2020 a proč se regionu ani přes rozsáhlou finanční podporu nedaří výrazněji přiblížit ostatním krajům České republiky. Práce podrobně analyzuje strukturu a zaměření projektů financovaných z jednotlivých operačních programů a hodnotí, do jaké míry odpovídají strategickým cílům vymezeným v Programu rozvoje Karlovarského kraje. Součástí výzkumu je také korelační a regresní analýza dat o čerpání evropských fondů, která zkoumá, zda měly tyto prostředky statisticky významný vliv na růst HDP na obyvatele v kraji. V rámci práce je rovněž zpracován socioekonomický vývoj Karlovarského kraje zahrnující demografické, ekonomické a vzdělanostní ukazatele, přičemž vybrané z těchto ukazatelů jsou následně využity v regresní analýze jako kontrolní proměnné zohledňující širší kontext regionálního vývoje.
Vedoucí práce: Jarolím Antal
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses