Návrh interaktivní výukové aplikace s prvky umělé inteligence - Vít, Dominik; Balata, Jan; Kania, Karolina Anna; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
V dnešním globalizovaném světě nabývá znalost anglického jazyka stále většího významu a jeho ovládání otevírá přístup k nepřebernému množství informací a příležitostí. Ačkoliv aplikace jako Duolingo umožňují výuku kdekoliv a kdykoliv, jejich možnosti byly doposud omezeny na předpřipravené studijní materiály s fixními vstupy a výstupy. Umělá inteligence, a především modely GPT, mají potenciál tato omezení překonat a umožnit personalizovanou a adaptivní výuku anglického jazyka. Tato práce se věnuje návrhu a implementaci prototypu mobilní aplikace pro výuku angličtiny, která využívá umělou inteligenci a modely GPT. Teoretická část práce obsahuje rešerši odborné literatury zaměřenou na pedagogické metody a přístupy k výuce anglického jazyka. Zahrnuje také syntézu prací zabývajících se návrhem chatbotů pro jazykovou výuku. Dále je provedena analýza konkurence, která se zaměřuje především na využití umělé inteligence v mobilních aplikacích pro výuku jazyků. V praktické části je s využitím metodiky UCD navržena mobilní aplikace. Návrh byl v několika iteracích otestován a následně implementován ve frameworku React Native. Výsledky ukazují, že uživatelé oceňují schopnost umělé inteligence vytvářet personalizované lekce na libovolné téma. Na základě dosaženého SUS skóre 69,5 je výsledná aplikace považována za použitelnou. Ačkoliv úspěšnost umělé inteligence není vždy 100\%, tato práce potvrzuje, že využití modelů GPT pro tyto účely má potenciál zlepšit především dostupnost personalizované výuky. Lze očekávat, že s dalším vývojem modelů GPT tento potenciál i nadále poroste.
Vedoucí práce: Jan Balata
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ux výzkum a design [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses