Návrh expanze firmy Optimistic na německý trh s potravinami : případová studie Berlína a Braniborska - Barthová, Sára (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem strategie vstupu rodinné firmy Optimistic s.r.o. na německý trh s rostlinnými produkty. Cílem práce je posoudit podmínky, příležitosti a rizika spojená s expanzí a na jejich základě navrhnout vhodnou a dlouhodobě udržitelnou formu vstupu. Za tímto účelem byly formulovány čtyři výzkumné otázky a zpracovány analýzy vnějšího a vnitřního prostředí, konkrétně PESTLE analýza, Porterův model pěti sil a VRIO analýza. Z výsledků vyplývá, že Německo, zejména Berlín, představuje atraktivní trh s rostoucí poptávkou po rostlinných a udržitelných produktech, která odpovídá hodnotám firmy Optimistic. Současně však vstup na německý trh vyžaduje přípravu na silnou konkurenci, vyšší administrativní náročnost a specifika německého maloobchodního prostředí. Na základě provedených analýz byla jako nejvhodnější strategie zvolena forma nepřímého exportu prostřednictvím výhradního distributora. Tento způsob firmě umožňuje minimalizovat náklady a rizika, využít znalosti místního partnera a zároveň si ponechat kontrolu nad značkou a marketingovou komunikací. Navržená strategie tak představuje ucelený a prakticky využitelný rámec pro rozhodování o expanzi firmy na zahraniční trh.