Rizika spojená s dovozem kritických surovin na příkladu vybraných firem - Fabiánová, Kateřina; Křenková, Eva; Černá, Iveta, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá riziky spojenými s dovozem kritických surovin na příkladu automobilek působících v České republice se zaměřením na výrobu osobních elektromobilů. Dynamický technologický vývoj, inovace a snaha Evropské unie o energetickou transformaci přinášejí pro evropský průmysl řadu výzev, mezi které patří i rostoucí závislost na kritických surovinách. Práce analyzuje hlavní rizika vyplývající z této závislosti a jejím cílem je navrhnout strategie, které mohou automobilové společnosti využít ke zvýšení odolnosti svých dodavatelských řetězců. Praktická část je zpracována formou vícepřípadové studie a pomocí Herfindahl–Hirschmanova indexu byla vypočítána koncentrace zpracování vybraných kritických surovin klíčových pro výrobu elektromobilů. Na základě provedené analýzy bylo navrženo doporučení pro automobilky s cílem snížit jejich závislost na rizikových dodavatelských regionech, posílit stabilitu dodavatelských řetězců a podpořit dlouhodobou konkurenceschopnost.
Vedoucí práce: Eva Křenková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses