Strategie expanze společnosti Ecomail na vybraný zahraniční trh - Samuelová, Kateřina (2025)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem strategie expanze české technologické společnosti Ecomail na maďarský trh. Cílem práce je na základě analýzy vnějšího a vnitřního prostředí formulovat efektivní vstupní strategii a marketingový plán, který zohledňuje specifika poskytování SaaS služeb v regionu střední Evropy. Práce je zpracována formou jednopřípadové studie. V analytické části jsou využity nástroje PESTLE analýza, benchmarking konkurence, VRIO analýza, SWOT analýza a dotazník exportní připravenosti CORE. Výsledky výzkumu ukazují, že maďarský trh nabízí značný potenciál díky rostoucí digitalizaci a dominanci malých a středních podniků, zároveň však vyžaduje překonání bariér v podobě jazykových specifik a silné globální konkurence. Na základě zjištěných poznatků byla navržena strategie online expanze založená na principu glokalizace. Navržený postup zahrnuje lokalizaci uživatelského rozhraní a komunikace při zachování standardizovaného technologického jádra produktu, technickou integraci s místními e-commerce platformami a důraz na kvalitní zákaznickou péči v maďarském jazyce, což společnosti umožní budovat důvěru a dlouhodobě udržitelnou pozici na trhu.