Overturismus v Benátkách se zaměřením na výletní plavby - Kulhánková, Petra; Rončák, Miroslav; Černý, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou overturismu v Benátkách se zvláštním zaměřením na výletní plavby, které zásadně ovlivňují koncentraci krátkodobých návštěvníků v historickém centru. Cílem práce je na základě případové studie Benátek navrhnout udržitelný fakultativní turistický produkt pro výletní plavby, jenž by přispěl ke snížení těchto negativních dopadů prostřednictvím přesměrování části návštěvníků mimo historické centrum. Teoretická část vymezuje pojem overturismu a představuje výletní plavby jako specifický segment cestovního ruchu. Analytická část popisuje vývoj turismu v Benátkách, dopady výletních lodí na město a hodnotí aktuální opatření na regulaci návštěvnosti. Součástí je také analýza současné nabídky pobřežních exkurzí výletních společností. Na základě zjištění je navržena celodenní fakultativní pobřežní exkurze pro pasažéry lodí kotvících v přístavu Marghera. Produkt propojuje kulturní a gastronomické hodnoty regionu Benátsko prostřednictvím návštěvy rodinného vinařství Le Cortiselle a historické Padovy. Návrh představuje komerčně proveditelnou a udržitelnou alternativu k pobřežním exkurzím směřujících do centra Benátek a ukazuje možnosti praktické prostorové diverzifikace turistických toků.
Vedoucí práce: Miroslav Rončák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: turismus a hospitality management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses