Faktory ovlivňující investiční rozhodování v českém startupovém ekosystému - Průšová, Daniela; Hnát, Pavel, 1981-; Shymanska, Kateryna; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato diplomová práce se věnuje analýze faktorů, které ovlivňují investiční rozhodování investorů v kontextu českého startupového ekosystému. Pomocí kvalitativního výzkumu založeného na polostrukturovaných rozhovorech s investory byly identifikovány klíčové prvky, které hrají zásadní roli při rozhodování o investici. Nejvýznamnějším faktorem se ukázal být zakladatelský tým, přičemž důraz je kladen zejména na jeho soudržnost, schopnost spolupráce a kompetence zakladatelů. Mezi další často zmiňované faktory patří velikost a potenciál cílového trhu, unikátnost a připravenost produktu, vhodné načasování a možnosti škálování. V rámci hodnocení českého startupového prostředí investoři oceňují zejména vysokou kvalitu technického talentu a úspěšnost v oblastech jako je software, umělá inteligence nebo e-commerce. Mezi slabší stránky českých startupů považují především méně agresivní obchodní přístup, pomalejší ověřování tržních hypotéz a celkově méně rozvinuté globální myšlení zakladatelů. Práce poskytuje detailní vhled do investičních preferencí a může startupovým zakladatelům posloužit jako praktický nástroj pro efektivnější přípravu na jednání s investory.
Vedoucí práce: Pavel Hnát
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses