Migrační politiky a integrace cizinců ve státech jižního křídla EU - Avakyan, Stepan; Procházková Iliniţchi, Cristina; Bič, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tématem této diplomové práce jsou integrační politiky Španělska, Itálie a Řecka. Cílem práce je vyhodnotit přístupy zkoumaných zemí k integraci cizinců s důrazem na socioekonomickou dimenzi a zjistit, do jaké míry se jejich strategie liší či shodují, a zároveň zjistit, zda ovlivňují postavení cizinců ze třetích zemí na trzích práce. Za tímto účelem je použita komparativní analýza integračních programů zemí, dlouhodobých strategických rámců a materiálů institucí odpovědných za integrační proces. Pro hodnocení postavení občanů třetích zemí jsou analyzovány vybrané ukazatele integrace na trhu práce, zaměstnanosti a její kvality, přičemž výsledky jsou vždy porovnány s domácím obyvatelstvem. Závěrem práce je, že pro Španělsko je charakteristický rozvinutý decentralizovaný interkulturní model s důrazem na vzájemné přizpůsobení cizinců a společnosti. Italský integrační model je smíšený a fragmentovaný: historicky obsahuje určité interkulturní prvky, avšak dnes se přiklání k asimilaci prostřednictvím integrační dohody a je krátkodobě orientovaný. Řecko má ze všech zemí nejméně rozvinutý integrační systém bez dominantního modelu, závislý na mezinárodních organizacích v oblasti realizace, který reaguje na potřeby integrace ad hoc. Přístupy k integraci ovlivňují postavení občanů třetích zemí jen omezeně, pouze v oblasti vzdělání a kvalifikace. Ukazatele integrace na trhu práce nekorespondují s integračními politikami ani jejich hodnocením dle indexu MIPEX: občané třetích zemí jsou znevýhodněni ve všech zkoumaných zemích, přičemž ve Španělsku a Řecku je toto znevýhodnění výraznější než v Itálii.
Vedoucí práce: Cristina Procházková Ilinitchi
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: evropská ekonomická integrace [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses