Srovnání úspěšnosti integrační politiky Německa během migračních vln z let 2015 a 2022 - Lisner, Matouš (2025)
Tato bakalářská práce zkoumá úspěšnost integrační politiky Německa během dvou odlišných migračních vln, příchodu syrských uprchlíků v letech 2015–2017 a ukrajinských uprchlíků po roce 2022. Cílem práce je porovnat socio-ekonomické výsledky obou skupin v prvních třech letech pobytu a zhodnotit, do jaké míry německá integrační politika ovlivnila jejich začlenění na trh práce. Analýza vychází z oficiálních německých statistik a sleduje účast na integračních kurzech, zaměstnanost, nezaměstnanost, typ pracovních pozic i výši mezd. Výsledky ukazují, že integrace ukrajinských uprchlíků byla celkově úspěšnější díky okamžitému povolení pracovat v rámci dočasné ochrany, vyšší úrovně vzdělání a integračnímu prostředí, které již v roce 2022 stavělo na zkušenostech z migrační krize roku 2015. Přesto obě skupiny ani po třech letech nedosahovaly úrovně pracovního uplatnění srovnatelné s domácí populací.