Urbánní bezpečnost v Latinské Americe : Komparativní analýza přístupů k násilí ve městech - Palatá, Kristýna (2025)
Cílem této diplomové práce je porozumět tomu, jak strukturální násilí a sociální nerovnosti ovlivňují účinnost bezpečnostních strategií v latinskoamerických městech. Práce využívá komparativní analýzu Medellínu, Ria de Janeira a San Salvadoru a teoreticky vychází z konceptu strukturálního násilí, který vysvětluje, jak selektivní přítomnost státu a hluboké sociální rozdíly formují podmínky městského násilí. Analýza pěti výzkumných kategorií ukazuje, že Medellín dosáhl zlepšení bezpečnosti díky dlouhodobým sociálním a urbanistickým intervencím, zatímco Rio de Janeiro naráží na limity hybridního modelu ovlivněného slabou institucionální koordinací a silnou paralelní mocí ozbrojených skupin. San Salvador uplatňuje represivní přístup založený na výjimečném stavu, který snižuje kriminalitu, avšak zároveň vytváří závažná rizika pro lidská práva a dlouhodobou stabilitu. Práce dochází k závěru, že udržitelná bezpečnost vyžaduje posílení legitimity institucí a schopnosti státu reagovat na projevy strukturální nerovnosti.