Příležitosti a limity rozvoje turismu v Bosně a Hercegovině - Bahor, Alma; Černý, Pavel; Scholz, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá identifikací a vyhodnocením klíčových faktorů ovlivňujících rozvoj příjezdového turismu v Bosně a Hercegovině, přičemž identifikuje faktory příležitostní a současně limitní faktory ohrožující rozvoj této destinace. První část práce představuje teoretický rámec rozvoje turismu a definuje klíčové faktory rozvoje turismu v destinaci. Tyto poznatky jsou následně aplikovány v analytické části, v níž je pomocí deskriptivní, korelační a regresní analýzy zkoumán vliv ubytovací kapacity, dopravní dostupnosti, cenové úrovně, směnného kurzu, politické stability a word-of-mouth na počet příjezdů do Bosny a Hercegoviny. Benchmarkingové srovnání s Albánií a Chorvatskem potvrzuje význam zkoumaných faktorů a poukazuje na rozdíly v jejich úrovni ve srovnávaných destinacích. Výsledky ukazují, že mezi příležitostní faktory rozvoje turismu v Bosně a Hercegovině patří zejména word-of-mouth, cenová dostupnost a směnný kurz, zatímco za limitní faktory lze považovat nedostatečně rozvinutou dopravní dostupnost a ubytovací kapacitu. Výsledky práce přispívají k pochopení determinantů rozvoje turismu v destinaci a mohou být využity destinačním managementem i dalšími odborníky při tvorbě rozvojových strategií.
Vedoucí práce: Pavel Černý
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses