Nový luxus jako příležitost pro městskou destinaci Praha - Netolická, Natálie (2025)
Diplomová práce se zabývá konceptem nového luxusního turismu ve vztahu k městské destinaci Praha. Hlavním cílem je určit potenciál Prahy na trhu tohoto typu turismu a navrhnout doporučení pro jeho další rozvoj. Teoretická část představuje koncept nového luxusu a jeho propojení s turismem. Dále objasňuje pojmy destinace, destinační management a role organizací destinačního managementu. Praktická část stanovuje atributy nového luxusního turismu a analyzuje nabídku destinace Praha v oblasti přímé letecké dostupnosti, ubytovacích a stravovacích zařízení. Souběžně je nabídka Prahy komparována s konkurenční destinací Vídeň. V rámci zvolených atributů jsou také zkoumány aktivity organizace Prague City Tourism. Získané poznatky jsou syntetizovány do SWOT analýzy. Výsledky ukazují, že Praha má potenciál pro rozvoj nového luxusního turismu, který je však omezen slabinami, jako jsou například problematika udržitelnosti nebo nedostatky v oblasti letecké dopravy do destinace. Na základě těchto zjištění práce formuluje doporučení a uvádí limity výzkumu.