Zahraniční obchod Lotyšska po vstupu do EU - Bláha, Filip; Bolotov, Ilya; Horáková, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou vývoje zahraničního obchodu Lotyšska před a po vstupu do Evropské unie a hodnocením potenciálních dopadů infrastrukturního projektu Rail Baltica. Cílem práce je zhodnotit, jak vstup do EU proměnil lotyšský zahraniční obchod, a to nejen z hlediska celkového objemu, ale také změny v jeho teritoriální a komoditní struktuře. Dalším cílem je posoudit, jaký potenciální dopad může mít projekt Rail Baltica na rozvoj lotyšského exportu a jaká rizika s sebou realizace projektu nese, včetně nových bezpečnostních výzev. Práce je rozdělena do tří hlavních kapitol. První kapitola zaměřená na teorii vymezuje historický kontext a definuje klíčová očekávání spojená se vstupem do EU. Druhá kapitola analyzuje data z let 1994-2022 a zkoumá reálné změny v teritoriální a komoditní struktuře obchodu. Ve třetí kapitole je zpracována případová studie projektu Rail Baltica, která na základě komparace s obdobnými zahraničními projekty a modelového výpočtu hodnotí jeho budoucí přínosy. Výsledky ukazují, že vstup do EU vedl k zásadnímu přesunu obchodních vazeb směrem k západním trhům a k celkové modernizaci exportu. Analýza projektu Rail Baltica pak potvrzuje jeho potenciál pro další růst lotyšského exportu a zároveň jeho klíčovou roli nejen pro ekonomický rozvoj, ale i pro zajištění národní bezpečnosti a logistické nezávislosti země.
Vedoucí práce: Ilya Bolotov
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses