Vliv presidentských voleb v USA na finanční trhy ČR - Köszegi, Nela (2025)
Tato diplomová práce zkoumá, jak americké prezidentské volby a následné kroky administrativ Donalda Trumpa ovlivňují české finanční trhy. Zaměřuje se zejména na volební cykly 2016–2017 a 2024–2025 a na zavedení cel v rámci tzv. Liberation Day v roce 2025. Na základě teoretického rámce z oblasti politické nejistoty, mezinárodních financí a behaviorálních financí analyzuje vývoj měnových kurzů USD/CZK, EUR/CZK a EUR/USD, akciového indexu PX a výnosů amerických státních dluhopisů. Praktická část využívá časové řady tržních dat a metodologii event study k vyhodnocení krátkodobé reakce trhů na klíčové události a doplňuje je o kvalitativní vhled z rozhovorů s odborníky z finančního sektoru. Zjištění ukazují, že americké politické události mohou krátkodobě zvýšit volatilitu a ovlivnit česká aktiva.