Nové automobilové velmoci a jejich dopad na konkurenceschopnost evropského automobilového trhu - Pavlyuk, Volodymyr; Bolotov, Ilya; Šaroch, Stanislav, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Cílem této diplomové práce je zhodnotit, jak nástup nových automobilových velmocí ovlivňuje konkurenceschopnost evropského automobilového trhu. První kapitola obsahuje literární rešerši dosavadních odborných poznatků o automobilovém odvětví a vymezuje základní teoretické pojmy jako např. automobilová velmoc, globální hodnotový řetězec či teorie konkurenceschopnosti, které tvoří rámec pro vyhodnocení. Druhá kapitola, zjišťuje proměnu struktury globálního automobilového trhu ve prospěch nových hráčů. Výsledky ukazují, že od roku 2019 stabilně rostou pouze čtyři země z desítky největších producentů, Čína, Jižní Korea, Indie a Mexiko. Nejvýznamnějším konkurentem EU je Čína, která dominuje objemem výroby, tempem expanze v elektromobilitě, kontrolou nad klíčovými surovinami i vysokou mírou vertikální integrace. Třetí kapitola pomocí Porterova národního diamantu identifikuje a vyhodnocuje klíčové faktory ovlivňující konkurenceschopnost automobilového průmyslu EU, jako je závislost na dovozech kritických surovin, pomalejší zavádění nových technologií, vyšší výrobní náklady či strukturální tlaky na pracovní sílu. Výzkum ukazuje, že EU musí posílit technologické inovace, snížit závislost na dovozu klíčových komponent a urychlit průmyslovou transformaci. Klíčové je stabilní regulační prostředí, mobilizace veřejných i soukromých investic a podpora poptávky po nízkoemisních a elektrických vozidlech prostřednictvím cílených pobídek a rozvoje infrastruktury.
Vedoucí práce: Ilya Bolotov
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses