Aktivní stárnutí a determinanty práceschopnosti starších pracovníků v Japonsku a Švédsku - Davidová, Aneta; Stuchlíková, Zuzana, 1979-; Sejkora, Jiří, 1985-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Aktivní stárnutí je nedílnou součástí jedné z nejvýznamnějších výzev moderní doby – demografického stárnutí. Populace stárne a produktivního obyvatelstva ve většině zemí světa ubývá. Jedná se tak o problematiku, která rezonuje na úrovni vlád mnoha států. Ty prostřednictvím svých politik a přístupů reagují na stárnutí svého obyvatelstva více či méně úspěšně. Nejvíce se tyto změny dají pozorovat na pracovním trhu, a to zejména ve vývoji pracovní participace a zaměstnanosti starších jedinců. Cílem této diplomové práce je vyhodnocení dopadů politické podpory vybraných determinantů aktivního stárnutí na práceschopnost a zdraví starších pracovníků ve Švédsku a Japonsku. Hlavním cílem je tak odhalit, jaké praktiky jsou v podpoře práceschopnosti účinnější na základě vyhodnocení vývoje indikátorů pracovního trhu u jedinců ve starších věkových kategoriích ve vybraných zemích. Metodologie výzkumu je založena na principech kvalitativní horizontální případové studie dvou zemí ve vybraném časovém období od roku 2010 po současnost. V první části výzkumu jsou analyzována sekundární data mezinárodních institucí a statistických úřadů vybraných zemí. Ve druhé části je pak následně provedena obsahová analýza vybraného vzorku politik ve Švédsku a Japonsku zaměřující se na podporu aktivního stárnutí a zvyšování práceschopnosti starších jedinců. Výzkum této diplomové práce zjistil, že Japonsko je více zatíženo demografickým stárnutím než Švédsko. Zároveň má Švédsko oproti Japonsku více kapacit pro začleňování starších jedinců na pracovní trh. Tento rozdílný vývoj je do jisté míry ovlivněn odlišným přístupem politik obou zemí. Z výzkumu vyplývá, že Japonsko klade v podpoře aktivního stárnutí větší důraz na prodlužování pracovního života a zvyšování zam
Toto zjištění je zásadním přínosem pro budoucí výzkum aktivního stárnutí a jeho role v demografickém stárnutí populace.
Vedoucí práce: Zuzana Stuchlíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses