Role stablecoinů ve světové ekonomice se zaměřením na dominanci amerického dolaru - Vaněk, Martin (2025)
Tato diplomová práce se zabývá rolí stablecoinů ve světové ekonomice se zaměřením na příčiny a důsledky dominance amerického dolaru v tomto digitálním odvětví. První část práce se věnuje teoretickým základům, definuje pojem stablecoin a popisuje historii jeho vzniku. Dále představuje typologii stablecoinů podle mechanismu fungování a kolateralizace. Druhá část se zabývá přehledem trhu, funkcemi stablecoinů jako prostředku směny, uchovatele hodnoty a zúčtovací jednotky a porovnává regulační přístupy v Evropské unii a USA, konkrétně nařízení MiCA a zákon GENIUS Act. Poslední část práce je věnována analýze samotné dominance amerického dolaru, identifikuje faktory jako likvidita, síťové externality či institucionální podpora a zkoumá diskrepanci mezi postavením dolaru ve fiat světě a na trhu stablecoinů. Hlavním cílem této diplomové práce je zjistit příčiny dominance amerického dolaru v odvětví stablecoinů a identifikovat motivace uživatelů, proč preferují stablecoiny navázané právě na dolar. Práce zároveň usiluje o pochopení, do jaké míry je tato preference výsledkem zvyklostí uživatelů (lock-in efekt), nebo zda existují další důvody preference USD před EUR či lokálními měnami.