Česko-kanadské kulturní standardy ve formálních vztazích - Štefan, František; Matysová, Kamila; Volfová, Jitka, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou česko-kanadských kulturních standardů ve formálních vztazích se zaměřením na pracovní, akademické a institucionální prostředí. Cílem práce je identifikovat hlavní kulturní rozdíly mezi Českou republikou a Kanadou, popsat jejich projevy ve formální interakci a vysvětlit, jak tyto rozdíly ovlivňují interkulturní komunikaci. Teoretická část vychází z rámců interkulturní komunikace a kulturních dimenzí podle Hofstedeho, Halla a Trompenaars & Hampden-Turner, které tvoří základ pro pochopení komunikačních vzorců obou kultur. Praktická část využívá kvalitativní výzkum založený na metodě kritických incidentů mezi českými a kanadskými respondenty doplněný o kvantitativní data z dotazníku VSM. Výsledky ukazují, že hlavními rozdíly jsou míra přímosti vs. nepřímosti v komunikaci, odlišný přístup k formálním postupům, rozdílné pojetí small talku, specifika ve vyjadřování zpětné vazby a lišící se očekávání ohledně role autorit. Češi vnímají kanadskou komunikaci jako velmi zdvořilou, opatrnou a strukturovanou, zatímco Kanaďané popisují českou komunikaci jako přímou, efektivní a pragmatickou. Tyto rozdíly se výrazně promítají do průběhu formální interkulturní komunikace. Práce zároveň poskytuje praktická doporučení, která mohou zlepšit efektivitu česko-kanadské spolupráce.
Vedoucí práce: Kamila Matysová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses