Kulturní adaptace zahraničních zaměstnanců v MNC - Peterková, Karolína (2025)
Tato práce se zabývá problematikou mezinárodní pracovní mobility v kontextu kulturní adaptace zaměstnanců. Cílem je zhodnotit, jak různé typy motivací pro odchod do zahraničí ovlivňují kulturní adaptaci zahraničních zaměstnanců v MNC. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy. Praktická část je složena z kvantitativního výzkumu, který je podpořen kvalitativním výzkumem. Výsledky ukazují, že motivace neprokazuje významný vliv na volbu ani účinnost psychologické ani sociokulturní adaptační strategie. Objevitelská motivace také nemá pozitivní vliv na adaptaci. Přidanou hodnotou je propojení motivačních typů s adaptačními strategiemi a identifikace nesouladu mezi preferovanou a obdrženou organizační podporou. Doporučení pro praxi směřují především na posílení kvalitního základu podpory ve formě mentoringu, sociálně integračních aktivit nebo praktické podpory.