Kulturní adaptace zahraničních zaměstnanců v MNC - Peterková, Karolína; Matysová, Kamila; Volfová, Jitka, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato práce se zabývá problematikou mezinárodní pracovní mobility v kontextu kulturní adaptace zaměstnanců. Cílem je zhodnotit, jak různé typy motivací pro odchod do zahraničí ovlivňují kulturní adaptaci zahraničních zaměstnanců v MNC. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy. Praktická část je složena z kvantitativního výzkumu, který je podpořen kvalitativním výzkumem. Výsledky ukazují, že motivace neprokazuje významný vliv na volbu ani účinnost psychologické ani sociokulturní adaptační strategie. Objevitelská motivace také nemá pozitivní vliv na adaptaci. Přidanou hodnotou je propojení motivačních typů s adaptačními strategiemi a identifikace nesouladu mezi preferovanou a obdrženou organizační podporou. Doporučení pro praxi směřují především na posílení kvalitního základu podpory ve formě mentoringu, sociálně integračních aktivit nebo praktické podpory.
Vedoucí práce: Kamila Matysová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses