Porovnání marketingových strategií firem Uber a Bolt na českém trhu - Do, Cong Tung (2025)
Diplomová práce se zabývá analýzou marketingových strategií platforem Uber a Bolt na českém trhu a identifikací faktorů, které ovlivňují volbu a vnímání těchto služeb ze strany uživatelů. Hlavním cílem práce je komplexně porovnat marketingové přístupy obou firem, zhodnotit jejich efektivitu a popsat, jak jsou jednotlivé strategie přijímány uživateli. Práce se zaměřuje zejména na klíčové faktory rozhodování zákazníků, roli slevových akcí a promo kódů a na hodnocení celkové uživatelské zkušenosti s mobilními aplikacemi obou značek. Teoretická část představuje vývoj marketingových strategií v oblasti přepravních služeb, diskutuje dopady digitalizace a proměn spotřebitelského chování. Součástí je také literární rešerše zaměřená na vysvětlení systému přepravních služeb, produktové portfolio aplikací, jejich cílovou skupinu a marketingový mix. Empirická část vychází z kvantitativního výzkumu v podobě dotazníkového šetření, jehož cílem bylo zkoumat vnímání, preference, postoje a chování uživatelů sdílené dopravy. Výsledky výzkumu poukazují na rozdíly mezi oběma platformami, zejména v oblasti promo akcí, marketingové komunikace a spokojenosti s mobilní aplikací. Stanovené hypotézy byly ověřeny statistickými metodami a jejich výsledky vedly k návrhům a doporučením pro potenciální úpravy marketingových strategií firem Uber a Bolt.