Startupové ekosystémy v Pobaltí - Lhotáková, Kamila; Hinčica, Vít; Křenková, Eva; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou startupových ekosystémů v pobaltských státech – Estonsku, Litvě a Lotyšsku – se zvláštním důrazem na identifikaci jejich silných a slabých stránek a na komparaci klíčových prvků, které ovlivňují vznik a rozvoj startupů. Práce vychází z teoretického vymezení pojmu startup a startupový ekosystém a následně zkoumá významné aktéry tohoto prostředí, jako jsou zakladatelé, akcelerátory, inkubátory, vzdělávací instituce, veřejná správa či investoři. Teoretická část také shrnuje globální trendy a dosavadní výzkumy věnované startupům v regionu Pobaltí. Empirická část je založena na kombinované metodě využívající polostrukturované rozhovory se zakladateli startupů, které umožnily získat jak kvantitativní, tak kvalitativní vhled do jejich zkušeností. Výsledky ukazují, že všechny tři pobaltské státy vykazují řadu silných stránek, mezi něž patří přítomnost sériových zakladatelů, tolerance k podnikatelskému neúspěchu a kvalitní technické vzdělávání. Estonsko potvrzuje svou pozici regionálního lídra zejména díky vysoké kvalitě veřejné podpory a silné schopnosti přitahovat zahraniční investice. Litva vyniká zejména kvalitou akceleračních programů a vysokou aktivitou andělských investorů. Lotyšsko vykazuje nižší potenciál v oblasti podnikatelské kultury a zaostává v dostupnosti kapitálu, kvalitě absolventů i rozvinutosti startupové infrastruktury. Mezi hlavní slabé stránky regionu patří dopady geopolitické situace, zejména ruské agrese na Ukrajině, která negativně ovlivňuje dostupnost talentů a ochotu zahraničních specialistů v regionu působit. Startupy rovněž uvádějí obtížný přístup ke kapitálu v raných i pozdějších fázích vývoje. Výzkum odhalil také omezení – zejména malý počet respondentů a rozdílné fáze vývoje zkoumaný
Vedoucí práce: Vít Hinčica
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses