Porovnání obchodních modelů fast fashion a slow fashion v kontextu udržitelnosti dodavatelského řetězce - Metelková, Anna; Houska, Daniel; Andreisová, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Práce se zabývá obchodními modely slow fashion a fast fashion v módním průmyslu a jejich vlivem na životní prostředí. Cílem bakalářské práce je porovnat fungování business modelů fast fashion a slow fashion a následně zhodnotit, jak tyto modely přistupují k udržitelnosti ve svých dodavatelských řetězcích. Byla použita metoda komparativní případové studie, která umožnila porovnat konkrétní zástupce z obou sektorů. Vlastní výzkum byl rozdělen na dvě části. V první části se projevily rozdíly v obchodních modelech, především v designu, stanovení cen, produkci a následných službách. Druhá část se věnovala přístupům k udržitelnosti. Největší rozdíly se projevily v použitých materiálech, míře transparentnosti a reportingu. Zjištěné výsledky mají vypovídající hodnotu pro zkoumaný vzorek, avšak nelze je zobecňovat na celý trh.
Vedoucí práce: Daniel Houska
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses