Analýza CSR v slovenskom bankovom sektore so zameraním na zdanenie - Kobolka, Matej (2025)
Táto diplomová práca analyzuje prístup slovenských bánk k udržateľnosti a spoločenskej zodpovednosti podnikov, s dôrazom na daňovú transparentnosť. V súčasnej literatúre prevažujú analýzy veľkých nadnárodných bankových skupín a chýba detailný pohľad na slovenský bankový sektor a jeho zverejňovanie ESG aktivít a daňových princípov. Cieľom práce je vytvoriť súbor hodnotiacich kritérií, ktorý umožní posúdiť, do akej miery sú vybrané slovenské banky konzistentné a transparentné vo svojom prístupe k princípom ESG a daňovej transparentnosti. Metodika práce vychádza z modelu BESGI, ktorý bol pre účely tejto diplomovej práce rozšírený o dimenziu daňovej transparentnosti a aplikovaný na štyri najväčšie slovenské banky. Analýza bola založená na verejne dostupných dátach z výročných správ a reportov udržateľnosti. Výsledky ukázali výrazné rozdiely medzi jednotlivými bankami, kde Tatra banka dosiahla najvyššie skóre MSI (0,63), zatiaľ čo najhoršie dopadla VÚB banka s MSI skóre (0,43), pričom najväčšie rozdiely a nedostatky sa prejavili v environmentálnej a sociálnej dimenzii. Zistenia poukazujú na potrebu štandardizácie ESG reportovania a posilnenie daňovej transparentnosti, čo môže zlepšiť porovnateľnosť slovenský bánk.