Vyhodnocení dynamiky rozvoje destinací v oblasti meeting industry - Hejduková, Denisa; Černý, Pavel; Lukášová, Renata; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tématem diplomové práce je Vyhodnocení dynamiky rozvoje destinací v oblasti meeting industry. Dynamika je zkoumána prostřednictvím segmentu mezinárodních asociačních kongresů, které tvoří klíčovou součást mezinárodního trhu meeting industry. Cílem práce je identifikovat a vyhodnotit faktory ovlivňující růst počtu těchto kongresů a na základě dostupných dat určit destinace s nejvyšší dynamikou rozvoje. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy meeting industry, popsány hlavní vývojové trendy a faktory, které ovlivňují počet asociačních kongresů v destinacích. Metodická část popisuje použité postupy zpracování dat, návrh ukazatelů dynamiky a aplikované analytické metody. Analytická část identifikuje nejdynamičtěji se rozvíjející destinace a detailně hodnotí čtyři vybrané destinace z hlediska jejich růstového vývoje a rozvojových faktorů. Výsledky ukazují, že dynamika rozvoje je podmíněna kombinací kvalitní infrastruktury, dostupnosti, destinačního managementu a technologických investic. Pandemie covid-19 způsobila dočasný pokles počtu asociačních kongresů, avšak po roce 2022 je patrná postupná obnova. Zjištění této práce mohou sloužit jako podklad pro strategické plánování destinací a mezinárodní benchmarking stakeholderů v oblasti meeting industry.
Vedoucí práce: Pavel Černý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: turismus a hospitality management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses