Konvergence mezd v IT sektoru a automobilovém průmyslu v České republice a Německu - Šťáhlavský, Jan; Antal, Jarolím, 1986-; Brellíková, Miriam; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Práce se zabývá mzdovou konvergencí České republiky a Německa v období mezi lety 2012 až 2022 se zaměřením na IT sektor a automobilový průmysl. Obě odvětví představují rozdílné postavení ve světovém hodnotovém řetězci a vytvářejí odlišnou přidanou hodnotu, což může ovlivňovat jejich tempo konvergence. Cílem práce je ověřit hypotézu, že mzdová konvergence probíhá úspěšněji v IT sektoru než v automobilovém průmyslu a že tento jev souvisí s rychleji rostoucí produktivitou práce. Metodika kombinuje kvantitativní přístup založený na výpočtu ukazatelů konvergence mezd a produktivity práce a kvalitativní analýzu výsledků v kontextu odborných studií. Práce je rozdělena do dvou kapitol: teoretické části věnované konvergenci českého hospodářství a postavení IT sektoru a automobilového průmyslu a analytické části zaměřené na konvergenci mezd a produktivity práce. Výsledky přispívají k pochopení současného vývoje a možného budoucího směřování českého hospodářství.
Vedoucí práce: Jarolím Antal
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses