Nákupní chování a loajalita spotřebitele na českém trhu kávy - Štaflová, Karolína; Průša, Přemysl, 1980-; Baka, Milan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato diplomová práce se zabývá výzkumem nákupního chování a loajality spotřebitelů na českém trhu kávy. Předmětem zkoumání je segment prémiové zrnkové kávy, u něhož jsou zjišťovány klíčové faktory ovlivňující věrnost značce. Na základě tohoto výzkumu jsou formulována strategická doporučení a posílení loajality zákazníků vůči prémiovým značkám. K dosažení stanoveného cíle je využita kombinace kvantitativního dotazníkového šetření, experimentální metody conjoint analýzy a kvalitativních hloubkových rozhovorů. V teoretické části práce je charakterizován vývoj a struktura trhu s kávou, specifika spotřebního chování a vlivy atributů, jako jsou cena, kvalita, udržitelnost či image značky. V následné praktické části je proveden výzkum, jehož cílem bylo identifikovat rozhodovací procesy českých spotřebitelů a konfrontovat jejich uvedené preference s modelovým nákupním chováním. Provedeným výzkumem bylo zjištěno, že loajalita na trhu není homogenní, ale vykazuje známky polarizace mezi spotřebiteli orientovanými na kvalitu a původ a segmentem silně citlivým na cenu. Výsledkem práce je návrh segmentovaných doporučení pro efektivní komunikaci a řízení vztahů se zákazníky prémiových značek kávy.
Vedoucí práce: Přemysl Průša
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses