Čínské zájmy v Arktidě a jejich proměny v 21. století - Záveský, Michal; Přikryl, Pavel; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato diplomová práce zkoumá vývoj vědeckých, ekonomických a strategických zájmů Čínské lidové republiky v Arktidě v průběhu 21. století a zasazuje jej do širšího kontextu proměn čínské zahraniční politiky. Na základě analýzy oficiálních dokumentů, odborných studií a dostupných dat práce rozlišuje tři etapy čínského působení v regionu: období vědecké diplomacie a opatrného přístupu za vlády Chu Ťin-tchaa, fázi ekonomické expanze po roce 2013 a následnou strategickou asertivitu spojenou s vydáním Bílé knihy „China’s Arctic Policy“ v roce 2018. Teoretickým východiskem je kombinace ofenzivního realismu a kritické geopolitiky, která umožňuje sledovat jak materiální motivace Číny (energetická bezpečnost, diverzifikace námořních tras, rozvoj polárních kapacit), tak význam narativů, jimiž Peking legitimizuje svou přítomnost v Arktidě (zejména koncept „near-Arctic state“). Práce ukazuje, že Arktida už pro Čínu není pouze severní periferií, ale patří k místům, kde se její rostoucí mocenské ambice velmi výrazně projevují. Zároveň upozorňuje, že čínské možnosti v regionu mají své hranice a že na její kroky reagují Spojené státy, Rusko i ostatní arktické státy rozdílným způsobem.
Vedoucí práce: Pavel Přikryl
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses