Návrh a implementace systému pro automatické rozpoznávání registračních značek vozidel pomocí počítačového vidění - Pánek, Dalibor; Berka, Petr, 1959-; Kliegr, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Diplomová práce se zabývá návrhem a komparativní analýzou architektur pro systém automatického rozpoznávání registračních značek (ALPR) vozidel s využitím technologií počítačového vidění. Cílem práce bylo navrhnout optimální, škálovatelné a výkonné řešení pro rozpoznávání českých registračních značek a ověřit jeho klíčové metriky. Teoretická část se zaměřuje na hluboké neuronové sítě, zejména architekturu YOLO (You Only Look Once) pro detekci objektů, a na metody optického rozpoznávání znaků (OCR). V praktické části je provedena komparativní studie tří pilotních architektur, včetně přístupů založených na čistém OCR a hybridním modelu, který kombinuje detekční schopnosti modelu YOLOv11 a rozpoznávací algoritmus EasyOCR. Tyto pilotní implementace byly důkladně otestovány na jednotné testovací datové sadě, přičemž byly kvantifikovány kritické detekční a OCR metriky. Práce neprovádí nebo není návodem na implementaci finálního systému pro reálné nasazení (deployment) z časových, finančních i personálních důvodů vyplývajících z omezení akademického prostředí, ale poskytuje robustní, daty podložený návrh řešení a detailní doporučení pro další vývoj v praktickém nasazení a optimalizaci vytypované architektury.
Vedoucí práce: Petr Berka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses