Dopady pirátských útoků v Rudém moři na dodavatelské řetězce mezi Asií a Evropou - Havel, Ondřej; Sato, Alexej, 1952-; Rovňan, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Práce analyzuje dopady útoků v Rudém moři na dodavatelské řetězce na mezi Asií a Evropou, s hlavním zaměřením na námořní kontejnerovou přepravu. Výzkumná otázka: "Jak pirátské útoky v Rudém moři ovlivnily dodavatelské řetězce v relaci Asie- Evropa?" je zodpovězena analyzováním přepravních sazeb a dob přepravy v různých fázích krize v Rudém moři (před začátkem krize, během ní a po uklidnění situace). V práci byl zjištěn významný nárůst přepravních sazeb (až o 946 % na začátků krize), následovaný částečným poklesem (cca 50%), přičemž po konci krize zůstaly sazby stále nad předkrizovou úrovní. Tranzitní doby se kvůli objížďce Afriky prodloužily o 18–22 dní, s částečnou zlepšením po uklidnění situace. Prodloužením trasy se také zvýšily emise produkované námořní přepravou. Alternativní formy přepravy zboží (letecká, železniční, kombinovaná) vykázaly po začátku krize růst poptávky a objemů přeprav, avšak zůstávají spíše doplňkové pro specifické zboží. Krize demonstrovala dominový efekt narušení Suezského průplavu na globální logistiku, s trvalými dopady na náklady a spolehlivost, relevantními i pro české importéry.
Vedoucí práce: Alexej Sato
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses