Inovačný potenciál Košického kraja a vplyv na jeho konkurencieschopnosť - Bernátová, Katarína (2025)
Cieľom tejto diplomovej práce bolo zhodnotiť inovačný ekosystém Košického kraja a posúdiť jeho schopnosť prispieť k zvýšeniu regionálnej konkurencieschopnosti a prilákaniu nových investorov. Práca je rozčlenená na 2 časti - teoretickú a praktickú. Teoretická časť predstavuje kľúčové pojmy, model Triple Helix a postavenie Košického kraja v inovačných hodnoteniach. Praktická časť zahŕňa kvantitatívny dotazníkový prieskum medzi vysokoškolskými študentmi v Košickom kraji a kvalitatívne hĺbkové rozhovory s deviatimi odborníkmi z akademickej, verejnej a súkromnej sféry. Výsledky výskumu ukazujú, že Košický kraj disponuje významným inovačným potenciálom podporeným kvalitnými univerzitami, rozvíjajúcim sa IT sektorom, etablovanými podnikmi a rastúcou startupovou scénou. Tento potenciál je však využívaný len čiastočne, pričom jeho rozvoj brzdí nedostatočná koordinácia aktérov, obmedzené prepojenie vzdelávania s praxou, limitovaná ponuka kvalifikovaných pracovných miest a pretrvávajúci odliv mladých talentov. Práca v závere formuluje odporúčania na posilnenie inovačného ekosystému a zlepšenie konkurencieschopnosti Košického kraja.