Generativní umělá inteligence a duševní vlastnictví na sociálních sítích - právní a ekonomické výzvy - Axthelm, Lumír Daniel (2025)
Diplomová práce se zabývá právními a ekonomickými výzvami, spojenými s rychlým nástupem generativní umělé inteligence na sociálních sítích. V obecné části práce je nejdříve vysvětlen technologický základ generativní AI, její historický vývoj a současné nástroje AI. Dále je popsán právní rámec generativní AI a její ekonomické dopady na tvůrce a regulátory. Zvláštní část je složena vyhodnocením kvalitativního výzkumu v podobě polostrukturovaných rozhovorů s mezioborovými odborníky, kvantitativního výzkumu v podobě dotazníkového šetření a následné mezi-metodové triangulace získaných empirických dat. V závěru práce jsou uvedena konkrétní doporučení pro legislativu, sociální platformy i tvůrce obsahu a celková syntéza, pomocí které došlo k zodpovězení pěti zvolených výzkumných otázek, na základě kterých byla úspěšně ověřena hypotéza. Práce tedy potvrzuje, že generativní AI narušuje tradiční rámce ochrany duševního vlastnictví na sociálních sítích a mohla by v budoucnu vést k novým legislativním, organizačním, výkladovým a technologickým opatřením.