Motivace ubytovacích zařízení v České republice k získání dobrovolné certifikace udržitelnosti - Tichá, Kamila; Nencková, Lucie; Lukášová, Renata; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Diplomová práce se zabývá motivacemi provozovatelů malých ubytovacích zařízení (do 50 pokojů) k získání certifikace udržitelnosti v České republice. Cílem práce je identifikovat nejen faktory, které provozovatele k zavedení dobrovolné certifikace vedou, ale také bariéry, jež tento proces mohou komplikovat. Výzkum kombinuje kvalitativní a kvantitativní přístup. Kvalitativní část je založena na polostrukturovaných rozhovorech s provozovateli ubytovacích zařízení, které byly následně vyhodnoceny pomocí tematické analýzy. Kvantitativní část tvoří dotazníkové šetření mezi hosty ubytovacích zařízení. Výsledky ukazují, že majitelé malých podniků vnímají certifikaci udržitelnosti především jako potvrzení svého hodnotového přístupu k podnikání, nikoli z marketingových nebo ekonomických důvodů. I ty zde ovšem byly pociťovány. Mezi identifikované bariéry patří nízká poptávka hostů po certifikovaných službách, technická a administrativní náročnost certifikačních procesů. Na základě zjištěných výsledků byla formulována doporučení směřující k posílení udržitelného rozvoje v českém ubytovacím sektoru.
Vedoucí práce: Lucie Nencková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: turismus a hospitality management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses