Místo CBAM v klimatické politice EU z pohledu přístupů ekonomické teorie - Koutek, Adam; Šaroch, Stanislav, 1970-; Bič, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Rozdíly v přísnosti environmentálních regulací mezi zeměmi vedou k jevu zvanému carbon leakage, kdy dochází k přesunu emisně náročné výroby do zemí s mírnější regulací. Jako reakci na carbon leakage zavádí EU nový nástroj CBAM, který má vyrovnat podmínky mezi domácí a zahraniční produkcí. Cílem práce je představit teoretickou genezi regulačních nástrojů klimatické politiky EU, zejména EU ETS a CBAM, a reflektovat silné a slabé stránky CBAM. V návaznosti na to jsou prostřednictvím konceptu ekonomické teorie kolektivní akce Mancura Olsona formulovány možné scénáře dalšího vývoje CBAM. Výsledky práce ukazují, že CBAM představuje klíčový nástroj pro omezení jevu carbon leakage a posílení efektivity systému EU ETS. Práce přispívá k pochopení ekonomických a politických souvislostí zavedení CBAM a jeho role v procesu dekarbonizace.
Vedoucí práce: Stanislav Šaroch
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses