Transformace na elektromobilitu a její vliv na spotřebu elektřiny v ČR - Králik, Martin (2025)
Tato práce se zabývá transformací individuální automobilové dopravy na elektromobilitu a analýzou jejich dopadů na celkovou spotřebu elektrické energie v České republice. Hlavním cílem práce je kvantifikovat dodatečnou poptávku po elektřině vyvolanou provozem osobních bateriových elektromobilů v horizontu do roku 2050. Je využit predikční model založený na logistické křivce pro odhad vývoje vozového parku ve dvou scénářích: scénáři přirozené tržní adopce a scénáři zohledňujícím legislativní zákaz prodeje spalovacích motorů v EU k roku 2035. Pro zpřesnění spotřeby vozidel práce využívá empirická data z provozu flotily více než 500 elektromobilů Skupiny ČEZ. Výsledky analýzy ukazují, že reálná spotřeba v českých podmínkách je přibližně o 24 % vyšší než udávají tabulkové hodnoty WLTP. Modelovaná roční spotřeba elektřiny pro provoz elektromobilů v roce 2050 se pohybuje v rozmezí 7,9 až 8,3 TWh v závislosti na scénáři, což odpovídá přibližně 14 % spotřeby ČR v roce 2024. Tento nárůst je z makroekonomického hlediska pozvolný a zvládnutelný a pokud dojde k odpovídajícímu rozvoji výrobních kapacit a implementaci řízení nabíjení, nepředstavuje osobní elektromobilita hrozbu pro energetickou bezpečnost státu.