Společenství pro obnovitelné zdroje a samospotřebitelé elektřiny v právu EU a vybraných členských zemích - Rozhoň, Tomáš; Štěpánek, Petr; Grmelová, Nicole, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá transpozicí právních institutů „Samospotřebitelé elektřiny z obnovitelných zdrojů“ a „Společenství pro obnovitelné zdroje“ do českého právního řádu. Cílem je nabídnout kritický pohled na provedení české transpozice a následně ji porovnat s transpozicí rakouskou. K dosažení cíle autor analyzuje právní úpravu na úrovni evropské i vnitrostátní. Z provedené analýzy autor hodnotí provedení transpozice a následně provádí komparaci. Z práce vyplývá nedostatečná úroveň transpozice institutu „Samospotřebitelé elektřiny z obnovitelných zdrojů“. Ten v českém právu není upraven svébytně, neboť fakticky splynul s jinou právní úpravou. Transpozice institutu „Společenství pro obnovitelné zdroje“ je posouzena jako věrná evropské předloze a hodnocena pozitivně. Z provedené komparace vyplývá blízkost zkoumaných institutů v obou právních řádech. Vzájemné rozdíly jsou v práci konkrétněji uvedeny.
Vedoucí práce: Petr Štěpánek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses