Analýza podpory přímých zahraničních investic v České republice na příkladu agentury CzechInvest a vybraných zahraničních agentur - Hulínský, Martin; Proch, Dominik; De Castro, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato diplomová práce analyzuje rozdíly v nástrojích, strategiích a výsledcích činnosti agentury CzechInvest ve srovnání s vybranými investičními agenturami visegrádské skupiny a hodnotí, jak tyto rozdíly ovlivňují podobu a dopady investičních projektů v automobilovém a logistickém sektoru. Výzkum vychází z dokumentární analýzy podkladů, výročních zpráv investičních agentur, osmi případových studií a tří expertních rozhovorů. Zjištění ukazují, že český model se opírá o silnou odbornou a regionální podporu, avšak je zatížen pomalejší administrativou a vyšší institucionální nestabilitou. Slovensko a Maďarsko dosahují rychlejších rozhodovacích procesů díky centralizovanému řízení, zatímco Polsko těží ze stabilních ekonomických zón. Tyto rozdíly se významně promítají do charakteru investic. Automobilové projekty více reagují na pobídkový rámec a míru koordinace, zatímco logistické investice jsou citlivé na rychlost povolovacích procesů a kvalitu infrastruktury. Závěr práce zdůrazňuje, že institucionální rámec má zásadní vliv na přínosy investic a jejich regionální dopady. Doporučení směřují k posílení zahraniční přítomnosti agentury CzechInvest, vyšší institucionální stabilitě, rozvoji odborných kapacit a modernizaci datových a analytických nástrojů.
Vedoucí práce: Dominik Proch
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses