Vzdělávání zaměstnanců různých věkových kategorií : Nestlé Česko s.r.o. - Sedláková, Tereza (2025)
Diplomová práce se zabývá problematikou vzdělávání zaměstnanců různých věkových kategorií se zaměřením na společnost Nestlé Česko s.r.o. Vzhledem k tomu, že se v současné době se na pracovišti setkávají generace s rozdílnými hodnotami, pracovními návyky a očekáváními, je nezbytné hledat způsoby, jak přizpůsobit vzdělávací programy jejich individuálním potřebám. Cílem práce je identifikovat individuální potřeby a preference a posoudit jejich souvislost s věkem, přičemž zvláštní pozornost je věnována starším pracovníkům. První část vymezuje klíčové přístupy k řízení lidských zdrojů, typy vzdělávání a demografické trendy, součástí je i charakteristika jednotlivých generací. Druhá část vychází z dotazníkového šetření mezi zaměstnanci společnosti, přičemž data byla vyhodnocena pomocí chí kvadrátu testu nezávislosti. Výsledky ukázaly, že většina sledovaných prvků není věkově podmíněná, avšak motivace ke vzdělávání spojená s očekáváním kariérního růstu závisí na věku. Zároveň se projevily rozdíly v preferencích vzdělávacích forem: starší zaměstnanci více oceňují prezenční školení, zatímco mladší generace preferuje flexibilitu e-learningu. Mezigenerační mentoring byl hodnocen pozitivně napříč všemi skupinami. Zjištění přispívají k lepšímu porozumění generačním odlišnostem a poskytují podklad pro návrh efektivních vzdělávacích programů reflektujících individuální potřeby zaměstnanců.