Employer Branding strategie cílené na generaci Z - Budíková, Barbora; Matysová, Kamila; Volfová, Jitka, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Diplomová práce se zabývá employer branding strategiemi zaměřenými na generaci Z. Efektivní employer branding je pro firmy klíčový, jelikož mladí zaměstnanci představují významnou část pracovního trhu a jejich volba zaměstnavatele ovlivňuje konkurenceschopnost organizací. Práce zkoumá preference generace Z při výběru zaměstnavatele a hodnotí, do jaké míry se tyto preference promítají do stávajících employer branding strategií firem. Praktická část vychází z kvalitativního výzkumu prostřednictvím rozhovorů a kvantitativního výzkumu pomocí dotazníku mezi zástupci generace Z. Cílem této diplomové práce je identifikovat klíčové preference generace Z při volbě zaměstnavatele, posoudit, do jaké míry se tyto preference promítají do stávajících employer branding strategií, a navrhnout doporučení pro praxi. Výsledky ukazují, kde se preference generace Z shodují nebo liší od přístupů firem, což umožňuje navrhnout konkrétní opatření pro účinnější employer branding strategie.
Vedoucí práce: Kamila Matysová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses