Product management v optickém průmyslu na příkladu vybrané rodinné firmy - Čamr, Jan; Hinčica, Vít; Černá, Iveta, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou produktového managementu v optickém průmyslu se zaměřením na vybranou rodinnou firmu. Cílem práce bylo analyzovat současnou strukturu produktového portfolia podniku, identifikovat klíčové faktory ovlivňující jeho výkonnost a navrhnout strategická opatření vedoucí k optimalizaci nabídky i celkové obchodní činnosti. Teoretická část práce poskytuje ucelený přehled o konstrukci brýlových obrub, používaných materiálech, výrobních technologiích a specifikách optického trhu, včetně legislativních požadavků a současných trendů. Praktická část zahrnuje SWOT analýzy jednotlivých značek v portfoliu, nákladové a maržové analýzy, posouzení logistických nákladů a hodnocení sezónnosti poptávky. Výsledky ukázaly výrazné rozdíly v maržovosti jednotlivých značek a potvrdily strategický význam vlastní značky jako klíčového prvku pro budoucí růst společnosti. Na základě zjištění byla navržena komplexní obchodní strategie zahrnující optimalizaci cenotvorby, posílení marketingové komunikace, úpravu distribučních kanálů a efektivnější řízení sezónnosti prostřednictvím plánovacího harmonogramu. Práce přináší konkrétní doporučení, která mohou podnikatelské praxi zkoumané firmě pomoci zvýšit konkurenceschopnost, stabilizovat finanční výkonnost a efektivně řídit další rozvoj produktového portfolia.
Vedoucí práce: Vít Hinčica
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses