Změna energetické závislosti EU na Rusku po roce 2014 a 2022 - Adamov, Mykyta (2025)
Cílem této bakalářské je zhodnotit rozdílné dopady geopolitických událostí v letech 2014 a 2022 na energetickou závislost Evropské unie na Ruské federaci a stanovit, do jaké míry tyto události přispěly k reálné transformaci evropské energetické politiky. Práce zkoumá, zda a do jaké míry se lišila reakce EU na první krizi po anexi Krymu od reakce na plnohodnotnou ruskou invazi v roce 2022 a zda k reálné transformaci energetické politiky došlo až v důsledku druhého šoku. Pro dosažení tohoto cíle využívá práce komparativní kvantitativní analýzu, která hodnotí vývoj energetické závislosti v letech 2010 až 2023. Analýza je založena na souboru indikátorů pokrývajících bezpečnost dodávek, energetickou náročnost a příspěvek k obchodní bilanci. Mezi klíčové hodnocené ukazatele patří míra energetické závislosti na Rusku, podíl Ruska na dovozu energetických surovin, koncentrace dodavatelů a energetického mixu. Analýza prokázala zásadně odlišnou povahu reakcí Evropské unie v obou sledovaných obdobích. V období po roce 2014 navzdory politické rétorice o nutnosti diverzifikace nedošlo k adekvátním praktickým opatřením, a míra závislosti buď stagnovala, nebo se dokonce prohlubovala. Energetický obchod mezi EU a Ruskem tak fungoval téměř stejně jako před krizí. Naopak období po roce 2022 vedlo k bezprecedentně rychlé a systémové restrukturalizaci dovozních toků. Dovozní závislost na ropě a uhlí se propadla na historická minima a u zemního plynu došlo k výraznému snížení závislosti díky urychlenému růstu dovozu zkapalněného plynu. Komparativní zjištění potvrzují, že opravdová změna přístupu EU k energetické bezpečnosti nastala až v důsledku událostí roku 2022, které vyústily v okamžitou sekuritizaci závislosti jako akutní bezpečnostní hrozby.