Izraelská okupace v čase : Formy okupace a vývoj mechanismů kontroly palestinského území od roku 1967 - Sirovátka, Filip; Weinfurter, Jaroslav; Kozák Csajková, Lucia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá vývojem izraelské okupace palestinských území od roku 1967 a zkoumá, jak se v průběhu času měnily konkrétní mechanismy kontroly na Západním břehu, ve Východním Jeruzalémě a v Pásmu Gazy. Práce využívá kvalitativní případovou studii v diachronní perspektivě, která umožňuje sledovat proměny okupace ve třech historických obdobích (1967-1993, 1993-2005, 2005-současnost) a srovnávat jejich podobu napříč různými zvolenými územími. Teoretický rámec zde utváří převážně koncept okupační architektury a přístupy zdůrazňující, že prostor, infrastruktura a urbánní násilí fungují jako klíčové nástroje politické moci. Práce ukazuje, že izraelská okupace není jednotným ani statickým režimem, ale flexibilním a adaptivním systémem, který se proměňuje podle politických okolností a charakteru jednotlivých území. Výsledkem je tak komplexní a dlouhodobě udržitelná struktura moci, která Izraeli umožňuje udržovat kontrolu při minimální přímé vojenské přítomnosti na okupovaných územích.
Vedoucí práce: Jaroslav Weinfurter
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses