Green marketing a jeho vliv na spotřební chování u generace Y/Z na trhu vlasové kosmetiky - Roupcová, Zuzana (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem green marketingu na spotřební chování generací Y a Z na trhu vlasové kosmetiky. Práce zkoumá, jak ekologická komunikace, certifikace, transparentnost značek a funkčnost produktů ovlivňují nákupní rozhodování mladších spotřebitelů, kteří představují klíčové cílové skupiny současného kosmetického průmyslu. Teoretická část vymezuje pojmy jednotlivých generací, charakterizuje principy green marketingu a jeho nástrojů, věnuje se problematice greenwashingu a popisuje současné trendy na trhu vlasové kosmetiky se zaměřením na ekologická řešení. Praktická část je založena na kvantitativním výzkumu, který analyzuje postoje respondentů k ceně, kvalitě, udržitelnosti, důvěryhodnosti ekologických tvrzení a marketingové komunikaci značek. Výsledky výzkumu ukazují, že ačkoliv je udržitelnost pro obě generace důležitým tématem, nákupní rozhodování je významně ovlivněno zejména vnímanou kvalitou a funkčností produktu. Statistické analýzy rovněž prokázaly, že mezi ženami generace Y a Z neexistuje statisticky významná závislost ve většině sledovaných oblastí. Práce přináší doporučení pro značky vlasové kosmetiky, které chtějí lépe reagovat na potřeby udržitelně orientovaných spotřebitelů a efektivně budovat svou green marketingovou strategii.