Implementace a dopady AI technologií v hotelnictví : pohled hotelového personálu - Denková, Kateřina (2025)
Diplomová práce se zabývá tématem využívání technologií AI v hotelnictví z pohledu hotelového personálu. Jejím cílem je analyzovat, jak vybrané faktory ovlivňují záměr zaměstnanců technologie AI používat a zda se tento záměr také promítá do jejich skutečného chování. Teoretickým rámcem pro analytickou část práce je model UTAUT, který identifikuje hlavní faktory záměru používání a skutečného využívání. Na základě teoretických předpokladů modelu a kontextu hotelnictví bylo stanoveno šest hypotéz. Kvantitativní výzkum byl proveden formou dotazníkového šetření mezi zaměstnanci pražských čtyř a pětihvězdičkových hotelů. Získaná data byla analyzována pomocí lineární regresní analýzy, Spearmanovy korelace a chí- kvadrát testu. Kvalitativní část rozšiřuje výzkum kvantitativní a obsahuje analýzu polostrukturovaných rozhovorů. Výsledky ukazují, že výkonové očekávání a očekávané úsilí jsou významnými prediktory záměru používání AI a mají středně silný pozitivní vliv. Naopak faktor sociální vliv je statisticky nevýznamný. Skutečné využívání AI vykazuje slabý a negativní vztah se záměrem technologie AI používat i s faktorem umožňujících podmínek. V rámci pracovních pozic se skutečné využívání mezi zaměstnanci neliší. Diplomová práce poukazuje na to, že v oblasti hotelnictví je rozvoj technologií AI významný především v oblasti zvyšování efektivity pracovních činností, optimalizace provozu či urychlení procesů a úspory času. Práce zdůrazňuje, že klíčovým aspektem zůstává osobní kontakt zaměstnance s hosty, který by neměla technologie nahradit