Právní aspekty akvaponie v ČR a ve Francii - Matoulková, Lucie; Grmelová, Nicole, 1975-; Štěpánek, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Diplomová práce se zabývá tématem právních aspektů akvaponie v České republice a ve Francii. Akvaponie je systém kombinující chov ryb a pěstování rostlin, který je založen na přirozeném koloběhu hnojiv v přírodě, kde ryby poskytují výživu rostlinám a rostliny rybám. Organizace pro výživu a zemědělství OSN (častěji označována zkratkou „FAO“ vycházející z anglického názvu „Food and Agriculture Organization“) vícekrát vyzdvihla výhody této produkce spočívající zejména v možnosti takto pěstovat rostliny a chovat ryby i v oblastech, kde buď není dostupná dostatečná plocha zemědělské půdy – například ve městech – nebo kde není půda dostatečně úrodná. Jako o ekologické pak o akvaponii mluví i Evropská unie. Diplomová práce si klade za cíl shrnout aktuální stav legislativního rámce v České republice a ve Francii, identifikovat problémové body současných právních aspektů v daných jurisdikcích, a navrhnout možná řešení těchto problémů. Diplomová práce se dále zabývá otázkou, zda je současná legislativní (k roku 2025) úprava akvaponie v České republice a ve Francii dostatečná pro to, aby se akvaponická produkce stala hojně rozšířeným typem zemědělské produkce. Práce je rozdělena do 6 obsahových kapitol. První kapitola se věnuje pojmu akvaponie a některým trendům v této oblasti, druhá kapitola se zabývá právními aspekty akvaponie co se týče unijní regulace, třetí kapitola shrnuje stav akvaponie v České republice a věnuje se právnímu rámci akvaponie v České republice, čtvrtá kapitola shrnuje stav akvaponie ve Francii a věnuje se právnímu rámci akvaponie ve Francii, pátá kapitola pak porovnává klíčová zjištění z právních řádů vybraných jurisdikcí, identifikuje jejich problémové body a nabízí možná řešení. Šestá kapitola analyzuje poznatky z polostrukturo
Vedoucí práce: Nicole Grmelová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses