Porovnanie politiky kybernetickej bezpečnosti prezidentov USA Joea Bidena a Donalda Trumpa - Janitor, Samuel; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Přikryl, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Diplomová práca sa zameriava na porovnanie kybernetickej politiky administratív Joea Bidena a Donalda Trumpa po roku 2025, s dôrazom na ich prístupy k domácej, medzinárodnej a strategickej bezpečnosti Spojených štátov. Práca analyzuje Bidenovu Národnú stratégiu kybernetickej bezpečnosti z roku 2023, ktorá vychádza z centralizovaného modelu, posilňovania federálnych inštitúcií, spolupráce so spojencami a podpory technologickej odolnosti. V kontraste s tým skúma prístup, vyhlásenia a výkonné nariadenia administratívy Donalda Trumpa, ktorý sa orientuje na dereguláciu, decentralizáciu a obmedzenie federálnych zásahov do kybernetickej politiky. Cieľom práce je porovnať tieto dva strategické modely, identifikovať ich hlavné charakteristiky a analyzovať, ako rozdielne prístupy formujú americkú kybernetickú politiku v kontexte meniaceho sa globálneho prostredia, taktiež to, aký vplyv majú na medzinárodnú sféru.
Vedoucí práce: Jan Martin Rolenc
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses