Průmyslový vzor jako nástroj ochrany designu v podnikání - Svobodová, Tereza (2025)
Tato bakalářská práce se věnuje ochraně designu v podnikání se zaměřením na průmyslový vzor. Cílem bakalářské práce je zjistit, jaké právní nástroje mohou podnikatelé využít k ochraně svého designu v českém i mezinárodním právním prostředí a jaké ekonomické dopady tato ochrana přináší. Teoretická část definuje design, jeho druhy a právní nástroje jeho ochrany. Práce se dále zaměřuje na průmyslový vzor, jeho charakteristiku, zápisnou způsobilost a proces registrace na národní, unijní i mezinárodní úrovni. Součástí teoretické části jsou i ekonomické aspekty ochrany designu, jako přínos pro podnikatele a možné výzvy spojené s registrací designu. Praktická část zahrnuje případovou studii konkrétní společnosti, její využití právních nástrojů k ochraně designu a analýzu soudního sporu.