Plytvanie potravinami v školských jedálňach - Šteflíková, Simona; Sadílek, Tomáš; Filipová, Alena, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Táto bakalárska práca sa zaoberá problematikou potravinového odpadu v školských jedálňach, ktorá je kľúčovou výzvou v kontexte zabezpečenia výživy a udržateľnosti. Plytvanie potravinami so sebou nesie výrazné ekonomické, environmentálne a sociálne následky pre celú spoločnosť, čo je zdôraznené aj snahou o dosiahnutie cieľov udržateľného rozvoja (SDGs). Cieľom práce je určiť kritické body tvorby odpadu na školách, identifikovať jedlá, veľkou mierou prispievajúc k plytvaniu, stanoviť možné príčiny plytvania a vyhodnotiť finančné náklady spojené s týmto odpadom, a to prostredníctvom dát z projektu foodCIRCUS v rámci jednotlivých škôl v Českej republike. Zistenia a závery vyvodené z prieskumu sme využili pri stanovení konkrétnych návrhov a odporúčaní možných intervencií na zníženie potravinového odpadu, ktoré môžu byť implementované nielen na školách v rámci výskumu, ale aj v celej Českej republike. Zo zistení tejto práce vyplýva, že najviac odpadu produkujú v kategórií polievok strukovinové polievky s hutnou konzistenciou, a naopak najmenej odpadu generujú ľahšie a tekutejšie zeleninové polievky. Spomedzi hlavných jedál vznikalo najviac odpadu v pokrmoch so zakomponovanými strukovinami a v jedlách obsahujúcich mäso v kombinácií s ťažšie stráviteľnými prílohami ako knedľa, zemiaky alebo ryža, kde odpad tvoril takmer 40 – 60% z celého pokrmu. Vo všeobecnosti ľahšie stráviteľné pokrmy ako cestoviny alebo rizoto tvorili menej odpadu. Na základe týchto záverov odporúčame obmenu druhov podávaných jedál, poskytnutie výberu veľkosti porcie, zavedenie ochutnávok pokrmov prv než sa zaradia do jedálnička, a možnosť zabaliť si nezjedené jedlo so sebou. V neposlednom rade navrhujeme popri týchto intervenciách intenzívnejšie vzdelávanie detí a žiakov na školách.
Vedoucí práce: Tomáš Sadílek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses