Odpad na palubách letadel a možnosti jeho třídění - Uriková, Klára (2025)
Tato diplomová práce se zabývá palubním odpadem a možnostmi jeho třídění. Byla zvolena výzkumná strategie případové studie se zaměřením na Letiště Václava Havla v Praze z důvodu nedostatku dostupných zdrojů o této problematice. Cílem bylo nejprve provést analýzu stávajícího procesu třídění odpadu z palub letadel, což bylo provedeno prostřednictvím literární rešerše a hloubkových rozhovorů s klíčovými aktéry (samotné letiště, cateringová společnost dnata, handlingové společnosti Menzies a ČSAH). Druhou částí cíle bylo ověřit provozní realizovatelnost vybraného optimalizačního opatření, kterým se stalo zavedení třídicích vozíků. K tomu bylo provedeno dotazníkové šetření mezi palubní posádkou společnosti Smartwings. Bylo zjištěno, že žádná z aerolinek bázující na Letišti Václava Havla v Praze odpad netřídí. Statistická analýza využívající Pearsonovu korelaci, ANOVA a t test prokázala, že posádka vnímá třídicí vozíky jako praktické řešení. Současně byly identifikovány hlavní bariéry realizace, zejména omezený prostor na palubě a obavy z funkčnosti recyklačního řetězce. Práce tak přináší nové poznatky k problematice třídění odpadu v letectví a podporuje zavádění environmentálně udržitelných opatření na palubách letadel.